Gevär i mitt område.

Söndagar kommer hädanefter vara våra enda lediga dagar. Jag använde redan idag min söndag till att bara slappa. Idag har jag inte gjort någonting, ätit frukost, skrivit lite mail, och bara läst. Jag älskar att läsa utomlands, det blir en helt annan känsla.
Fattar inte vad vi bor i för område egentligen. Fläshigt är det iallafall. Vakter sitter utanför husen med stora gevär! Typ sånna man skjuter älg med. Kanske kunde de känna lukten av mitt norrländska blod och tog genast fram gevären. Men det känns tryggt ändå att ha dem här! Egna vakter som skyddar området, inte illa. Vi har ju en på Brickebacken också, fast hon är mest vakt över tvättstugan och utan gevär. Men annars är det likadant.  Måste kort uppdatera om igårkväll. Vi var ute på en indisk "överklass" som det verkade, nattklubb! Skitkul var det med massa indier som visade oss hur man dansade och en som sa att min indiska glittriga tunika jag hade på mig, användes på bröllop! Lyckat!. Har dock inga bilder på det just nu, kanske kan sno dem från någon annans kamera och visa en annan dag.
När jag fråga om vi fick ta kort, ställde han sig rakryggad upp. Annars sitter han och slappar med geväret liggandes på knät. haha.

sköönasstee

Idag var en riktigt skön, avslappnade dag! Jag och fyra tjejer åkte till ett lyxhotell där Brad Pitt och Angelina Jolie en gång i tiden har bott! 100 svenska kronor för inträde till poolen hela dagen som låg på taket av hotellet. Riktigt häfitgit! Vi simmade, låg i våra solstolar, blev serverade flaskor med vatten och våta handukar då och då för att svalka oss! Kanske trodde de att vi var släkt med familjen Brad och Angelina.
Sjuk kontrast när man tittar ner från taket, där man ser folk bo i skjul.
När solen gick ner och vi slutade bada började duvorna dricka lite vatten
jag är glad! och har sol i ögonen! och är kines!:)

Shoppingtur och klädskur

Shoppingdag idag. Har inte tillräckligt med indiska kläder, klädkoderna gör mig förvirrad, inte alxlar. jo axlar men inte hela axlar. Inte visa lår (även med byxor) så en lång tunika på det går bra..lala..så jag gick och köpte en burka. Riktigt fint blev det, tog en sån med skärm också, bara utifall att.
Ne. Inte riktigt, men det hade nog varit skönt. slipper alla glo också. vart man än går är det ögonen som följer efter. Kvinnor, män, barn, hundar. fan orka. Men man vänjer sig. jag glor nog lika mycket på indierna. Allt är ju nytt och spännande. Det är helt okej och förståeligt dessa tre månader, men jag fattar inte hur Beyonce pallar bara. Förutom shopping, var det städning, hand- tvättning av våra nyköpta kläder, och en hand i toalettstolen.  skitkul (bokstavligt talat)  På något sätt är det kul att prova på leva såhär också, man känner sig stolt över de saker man gör som man aldrig skulle gjort hemma.
Dagens outfit.
shopping på marknaden.
Marknaden proppad med folk. Kolla hon i rött. Magen får man visa..häftigt med sån kulturskillnad.
Idag när vi fikade fanns det nåt som hette "titanic" på menyn! Visste inte vad det var men självklart skulle jag ha det. Och det här fick jag! ca. 6 kr kostade det.
Hemmafru.

Det är skämmigt att ge till fattiga.

På gatan där vi bor byggs det något nytt, en av arbetarna här bor med sin familj i ett litet skjul precis bredvid. Vårt område är ett av de finare, med höghus och fina bilar på parkeringen, så skjulet utmärker sig verkligen. Bor många små barn som vi vinkar åt varje dag när vi ska iväg någonstans.
På seminariet idag frågar vår handledare om maten som våra kokerskor gör åt oss är bra: vill ni ha mer? mindre? Vi säger att det blir över ibland, och hon kommer med den egentligen självklara ideén att vi kan ge det till arbetarnas familjer som bor i skjulet på vår gata. Jag ville sjunka lite under marken. Fan vad pinsamt. att man inte tänkt på det? Alla som känner mig vet att jag är en wanna be moder theresa (okej jag är långt ifrån henne), men jag vill gärna hjälpa och skänka och förändra ...tydligen inte. Eller jo det är klart att man har gjort, men har nog tänkt för mycket på det i större sammanhang- jag ska rädda världen, istället för att göra det lilla man kan. Jag tycker nästan det är pinsamt att gå fram till någon som inte tigger, men som man vet är fattig, och bah här! Ta min kvarlämnade mat. Jag vill inte att den mannen eller kvinnan ska tro att jag ser ner på dem. Att de ska tänka att jag tror att jag är bättre än vad dem är och att de kan äta mina rester eller ta mina använda kläder. Men det är det inte. Det är inte skämmigt att ge till någon behövande. Om jag ser att en kompis behöver hjälp, behöver jag inte vänta på att hon ska be mig hjälpa henne. Jag gör det som en självklar sak. För att jag kan. Och vill. Så länge man använder ett respektfullt sätt och möter alla på samma nivå behöver det inte vara mer än så. Så efter föreläsningen packade jag och en rumskompis ner vår kvarlämnade mat och gick ner till familjen. Sa bara hej hå försökte göra oss förstådda och lämnade maten. Det kändes så skönt. Och barnen såg glada ut. Alla är skyldiga att hjälpa sina medmänniskor, på det lilla sättet man kan. Din kompis, din granne, en fattig en rik. Så länge du har möjligheten och förutsättningarna och någon annan inte har det ska man agera. Inte använda det typiska svenska tankesättet och vara reserverad, blyg och rädd för att den ena ska tänka si och den andra ska tänka så. Gör det ditt hjärta säger. På ett respektfullt sätt.
Dagens självklara gärning, blir en självklar rutin.
Annars har vi idag letat efter en pool att bada i, och kom till en jättefin men där fick man inte bada i bikini. Heltäckande ska det vara, typ baddräkt ialfl. Komiskt, här ska man inte bada i bikini, och i Sverige (och i Montenegro för övrigt) skulle man titta snett på de som vill bara i kläder (om man ens får bada i kläder?). Acceptans för varandras olikheter brister i många delar av världen. Nu när jag tänker på det och mitt förra inlägg om frihet, hur fan är man fri? Man är ju fri på en viss plats vid en visst tillfälle med ett visst mod.
Efter att vi blev nekade poolbesök...glad ändå vi är ju fortfarande i Indien liksom;)
kolla mitt hår! hahah.
För övrigt så är det säljaren till min nya kamera som tar kort här för att visa hur bra den funkar! (Min gamla gick sönder) (Mycket parenteser det här inlägget känner jag)
Lite av Indiens gata...den här var lugn, ska ta kort på vår gata-law collage road. Den borde heta death road. Helt sjuk trafik.

36 kr är för mycket...

Alooo alooo
Grattis till Indien och deras nationaldag! Må dem ha den frihet som de kämpar och kämpat för för och att fattigdom och korruption minskar! Må de alltid inte äta kokött och må dem fan le lite mer, typ som japaner!:D
Vår "handledare" eller vad man ska säga, är rektor på en skola här som vi fick besöka imorse. Det var lite uppträdanden, och millitärbarn. haha nejdå, de stod bara så diciplinerat i led. Skitsöta. Sen var té, mitt i solen!
Vår handledare höll ett tal och hon sa en mening som verkligen fastnade, typ såhär: ni kommer alltid ha en frihet inom er, men inte alltid runt om er, familjen sätter regler, samhället sätter regler osv...och sen nåt med att använda det på ett bra sätt...
jag tänkte på det, det är sant, fast det blir ändå fel? om man har massa regler och förväntningar hur har man då frihet inom sig själv? Kan man ha det till 100%. Det vill jag tro. Kanske kan man se det som att man har en frihet att välja hur mycket man ska ta till sig av alla regler och förväntningar. En frihet att välja om man är villig att ta konsekvenserna av de val man gör.Sen kan man ju diskutera om den friheten är positiv eller negativ... finns massa mer frihetsdefinitioner jag har i mitt huvud men nu lugnar vi oss...
Aja nog om the deep stuff. Vad hände senare idag, ja, vi såg en elefant mitt på gatan, åt lunch och gick på marknad. På marknaden skulle vi äntligen få pruta. Jag ser då ett par skitsnygga byxor, som kostar 320 rupies (ca. 50 spänn). Jag prutar och säger 150 (ca24 kr). Försäljaren säger 200 (ca 36 kr). jag säger 170 (ca. 27 kr). Nej säger han, 200!! Nej säger jag 170!! Men han låter det inte gå och min stolthet står i vägen så jag skiter i byxorna. För typ 9 kr. Senare under dan går jag ändå tillbaka och köper dom. Ibland måste man släppa stoltheten. Iallafall när det gäller guldiga byxor. Eller 9 kr.
Barnen på skolan.
Hela gruppen!
Vad kör ni om på vägarna? Vi kör om elefanter.

En guidad tur!

Idag fick vi en guide att dela på två som bland annat tog oss till olika köpcenter. Vår hette Avi och var en jättesäll kille som, så som andra killar, hatade shopping. Vilket visade sig tyyydligt när han typ sov ståendes, medans han låtsades le åt plaggen jag visade honom! Men han lärde oss gå över gatan utan att dö vilket alltid är bra.
Hela dagen crusisade vi runt i en Riksha (Indiens alternativ till taxi) från plats till plats. Inte lika säkert men så jäkla mycket roligare!:D Man fick se så mycket genom att åka i den, varenda hörn, och känna varenda lukt! Man fick se hur den tog sig igenom trånga utrymmen, körde på folk och sket i att det kom bilar i vägen. Kunde nästan ha skippat allt annat under dagen, och bara åkt rikshan!
Först var det en mysig frukost. haha skitful bild men det är den enda jag har. och man kan inte skippa frukosten!
In action...här åker jag!
En av guiderna åker riksha...
Gudierna, vår är han i rödaktig skjorta.
Tvättar händerna( handen) efter maten vi åt på en resturang, man äter ju med höger hand här. Inte med vänster sa en av guiderna, för den tvättar man annat med höhö. Jag tvättade båda, har inte lärt mig knepet med att bryta bröd med en hand än.

Jag lever...

knappt! Indiens trafik är obeskrivlig! haha. Det enda man hör är bilar som tutar, hur har dem koll på vad man tutar åt när verkligen alla gör det?
Men nu är jag här! Helt underbart! vilket land...så många uttryck och ändå har jag bara varit här i några timmar! Har hunnit bli lurad av väskbärare, sett kossor överallt, sett kvinnor i burka åka vespa (skitcoolt men tanke på att jag aldrig ens sett en kvinna i burka förut och nu ser en på en vespa) och ätit min första  Indiska måltid. Riktigt häftigt att vara så nära allting!
Allt började med vinterjacka på Alanda...
Busspaus- trött efter att ha varit vaken i mer än 24 timmar!
Min säng är den vid fönstret längst in till höger
Welcome to our balkongutsikt!
Första indiska måltiden gjord av våra egna kokerskor!

Mitt liv i en resväska.

I natt bär det iväg! 03.10 går bussen från karlskoga till stockholm. Sen åker vi till Istanbul ( HALIIIL) och sen till mumbai!
Nu packas det för fullt här! haha skojjar, var typ 10 plagg (ska köpa kläder där) och 78 sorter av medicin som min mamma packade ner. Känner lite press på att bli sjuk nu...

Just nu borde det pirra i  magen, jag borde bli yr av nervositet, och hoppa av glädje. Men jag e skittrött, vill helst sova och vakna upp och se en Indisk ko titta snett på mig.


trötter packar..


Faktiskt bra att ha, gulliga mamma...men nästa bild..hmm


Blodstillande vadd?!

Mamma:...och det här är om du blöder näsblod
Jag: men mamma, jag har fått näsblod en gång i mitt liv..
Mamma: ta med den.
Jag: men jag kan bara stoppa in lite papper i näsan, som alla andra som får näsblod..=/
mamma: ta med den.


TESTING!

Har bestämt mig för att starta en blogg nu när jag ska till Indien. Föll till slut för grupptrycket. Men det kan ju bli riktigt kul, speciellt för alla er fans som får läsa om min (förhoppningsvis) grymma vistelse i Indien!
Men jag åker ju inte förens om tre dagar och tänker fan inte babbla om Degerfors, så fööörsök hålla ut!

Såhär känns det att jag ska åka!

Såhär känns det att jag ska åka- skräckblandad glädje.


RSS 2.0